26-06-03

Skynet music club

"Wanneer krijgt de muziekindustrie eindelijk eens door dat ze internet ook op een positieve manier kunnen aanwenden in plaats van enkel te zeuren over hoe ze wel in de zak worden gezet door P2P-programma's?" is een vraag die al een jaar of 5 rondwaart. Met de succesvolle lancering van Apple's Imusic lijkt er eindelijk wat schot in de zaak te komen.
Ook in de Lage landen begint er nu zowaar iets te bewegen, maar niet noodzakelijk in de beste richting:


Skynet lanceert z'n "Skynet Music Club" exclusief voor Belgacom-klanten met ADSL-verbinding. Het gaat bij hen om een "shop-in-a-box" (met heel erg krakkemikkige vertalingen van de engelse teksten) van het systeem ontwikkeld door OD2, het bedrijf van Peter Gabriel. Deze service wordt al aangeboden op een reeks andere sites (vb. MTV, Tiscali, Fnac.com ...)
Over het betalingssysteem is langer nagedacht: je kan via je Belgacom-factuur "credits" kopen die je kan gebruiken in deze "Skynet Music Club". Zo'n credit kost 1,5 cent per stuk, en met die credit kan je 1 song beluisteren (streaming). Om een song te downloaden betaal je 10 credits (15 cent dus), maar dat geeft je enkel rechten op je eigen pc (je kan de song niet verplaatsen naar een andere computer of mp3-device, en ook niet branden). Een song binnenhalen met rechten om hem op een cd te branden (één keer!) kost je 100 credits (1,5 euro dus). Dat zit dus nog niet echt goed.Apple's iTunes music store is heeft bijvoorbeeld heel wat interessantere voorwaarden: samples zijn gratis, downloaden kost voor 99 dollarcent, en je files zijn meteen onbeperkt op cd te branden. Je kan ze ook op 3 computers zetten en op een iPod afspelen.


En toch zit er nog iets grondig mis: in dit artikel
http://www.business2.com/articles/mag/0,1640,49472,00.html
wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe de dollar die een mp3 kost wordt verdeeld:

  • 40 cent voor de site (skynet dus)
  • 30 cent voor het label (!)
  • 8 cent voor de publisher (muziekrechten)
  • 10 cent voor de "middleman" (in dit geval OD2)
  • 12 cent voor de artiest (promotiekosten worden door de labels hiervan meestan nog afgehouden).

Mijn conclusie hieruit: een legale download mag maximaal 50 cent kosten: 

  • 8 cent voor de publisher
  • 10 cent voor de middleman (zij onderhandelen de rechten, verzorgen de streaming, de betaling ...)
  • 5 cent voor de site (m.i. eigenlijk niet meer dan een "partner program", zoals je als particulier ook verwijzingen kan leggen naar bvb. Proxis of DVD-zone in ruil voor een referral fee)
  • 10 cent voor het label of de artiest zelf als hij independent is (promotie, opnamekosten)
  • 17 cent voor de artiest (die ik wel wil steunen, want hier gaat het toch om)

Ondertussen in de U.S.A.:
"The US record industry is planning to sue people who swap music over the internet.
Starting on Thursday, the Recording Industry Association of America (RIAA) says, it will gather evidence against users of "peer-to-peer" software such as Kazaa, and file $150,000 (£90,000) lawsuits against them."

http://news.bbc.co.uk/go/click/rss/0.91/public/-/2/hi/entertainment/3021126.stm


14:03 Gepost door Luna | Permalink | Commentaren (75) |  Facebook |

25-06-03

RSS for the masses ...

Alle skynetblogs zijn ook beschikbaar in een ander formaat dan hetgene je kan vinden via de website: RSS ( hetgeen staat voor Rdf Site Summary - op zich ook weer een acroniem voor resource description format).
Wil je deze site opnemen in je nieuwslezer, dan is het voldoende rss.php achter de url te zetten:
http://luna-papa.skynetblogs.be/rss.php.
 
Dit soort "feeds" kan je gebruiken met een nieuwslezer. Er komt ook steeds meer en meer software beschikbaar. Mijn geprefereerde voor het windows platform is zonder twijfel het gratis beschikbare awasu:
http://www.awasu.com/
 
Nuttig? Oordeel zelf ... maar het rss-formaat krijgt wel steeds meer wind in de zeilen. Zopas werd bijvoorbeeld bekend dat ook de BBC-site volledig in dit formaat kan worden gevolgd:
http://backend.userland.com/2003/06/24#a302
Meer info over rss op de site van userland:
http://backend.userland.com/rss
 
On the downside: D'r is ondertussen veel te doen over het formaat, en een hoop bloggers vinden dat het tijd wordt voor een nieuw formaat (voornamelijk omdat de standaardisatie zou gemonopoliseerd worden door de mensen van radio userland). Deze discussie volgen kan op
http://intertwingly.net/wiki/pie/RoadMap
en
http://diveintomark.org/archives/2003/06/23/a_fresh_start.html

16:10 Gepost door Luna | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-06-03

An Apple a day ...

Steve Jobs heeft gesproken ( http://stream.apple.akadns.net/ ) en dus wordt er weer lustig gekwijld. Er was dan ook wel redelijk wat nieuws te melden: een nieuwe configuratie (Power Mac G5 - "the world’s fastest personal computer and the first with a 64-bit processor" - http://www.apple.com/powermac/ ), een upgrade van het besturingssysteem (Mac OS X Panther - http://www.apple.com/macosx/panther/ ), een paar coole gadgets ( iSight - http://www.apple.com/isight/ ) en wat vernieuwde software (Ichat - full-screen personal video conference over any broadband connection - http://www.apple.com/ichat/).

Mijn probleem: ik ben de laatste tijd serieus verleid door wat er uit de Apple-stal komt. 'k Heb me al een paar keer moeten bedwingen om een Apple Store binnen te stappen (want anders geef ik daar ongetwijfeld schandalig veel geld uit). Maar met een sexy I-Book in de living voor het surfen, een gedeelde draadloze internetverbinding met mijn huidige pc, en die straffe pc boven voor spelletjes en werk... Hou me tegen... Als alle software voor dat platform niet zo schandalig duur zou zijn (lees: het is veel moeilijker illegaal op internet te vinden), dan deed ik het dadelijk ... Tips altijd welkom!

Als tegengewicht : Crazy Apple Rumors steekt er weer stevig de draak mee


16:25 Gepost door Luna | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Billboards we'd like to see

Dribbleglass.com verzamelt onbestaande reclameposters (vb. "The Vatican Gazette. Succesfully avoiding stories about pedophilia since 1911"), filmposters zoals ze eigenlijk hadden moeten uitzien (vb. Star Wars Episode II, remember when "total creative control" was a good thing) en andere ongein ...
Een paar waar ik wel mee kon lachen:

Gold's Gym: Big Egos, Big biceps, Little winkies.
Visit Israel. Just a stone throw away from Gaza!
Sushi. Still your best bet for intestinal worms.
Gilette. Shave your back, your disgusting bastard!
Bored? Try a missionary position. The church of the Jesus Christ of latter-day saints
Hammond: We're proud of our organs
Mensa. Thanks for doing all the manual work for us.
Hallmark. Face it, You'll never come up with anything clever of your own.
Scwinn sport bicycles. Lowering sperm counts since 1895
Midget world. 50% off, every day.

Zoals het meeste van de "funny sites" wellicht grotendeels bijeengejat van andere sites, maar er staan tenminste geen popups of reclamebanners op ...
http://www.dribbleglass.com/subpages/strange/pictures.htm

15:44 Gepost door Luna | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-06-03

Bush valt van zijn Segway: verdacht!

Vorige week stond internet er vol van: president Bush valt van zijn Segway (zie foto's). Haha. Hoe is het mogelijk.
Maar - zo oppert USA Today - misschien was het wel een opzettelijke val. Misschien wil Bush de Segway wel belachelijk maken, als zet in weer in of ander duister complot ter vrijwaring van de oliebelangen... Want, het is immers bijna onmogelijk om van zo'n apparaat te vallen. It just can't be done. Dus moet er meer achter zitten. Oliver Stone zou al aan het scenario moeten zitten werken ...
 
USA Today "President's tumble off a Segway seems a tiny bit suspicious":
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/usatoday/20030618/bs_usatoday/5252375
 
Het artikel gaat wel niet in op een ander mogelijk complot: is het niet allemaal één grote marketingstunt om de floppende "technologie die de wereld ging veranderen maar er toch redelijk belachelijk uitziet" van de vergetelheid te redden??

10:25 Gepost door Luna | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-06-03

Blogistan: gifs are free

20 jaar nadat Unisys een patent op hun gif-compressie-methode neerlegden, is dit patent in de U.S. verlopen.
Voor de modale websitebouwer verandert er niet veel (er was geen gif-tax op eindproducten), maar voor softwaremakers wel. Misschien staat er nu wel een explosie van freeware gif-animatie-software e.d. aan te komen, omdat softwaremakers niet langer rechten moeten betalen aan Unisys om op in hun software te kunnen saven naar het GIF-formaat.
Wie al wat langer op internet surft herinnert zich nog misschien de beweging "burn all gifs", en de poging tot omzeiling van het gif-formaat via PNG-files (komt nog steeds niet erg van de grond, alhoewel zowat alle platformen en browsers in hun nieuwe versies dit formaat ondersteunen).
Bij Kuro5hin staat een leerrijke terugblik ...
http://www.kuro5hin.org/story/2003/6/19/35919/4079
't past inderdaad even terug te kijken: want waar zouden de dansende hamsters geweest zijn als de gif-animatie niet was uitgevonden?
De "Burn all gifs"-beweging blijft ondertussen onverdroten actie voeren: "The LZW patent expires today in the United States. However, patents on LZW are still in force in other countries. Please continue to refrain from using GIFs. More importantly, do not allow your communications to be censored by the whims of patent holders".
http://burnallgifs.org/

15:12 Gepost door Luna | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-06-03

Is de "man in de straat" altijd dezelfde?

Een paar jaar geleden was er op "Man Bijt Hond" eens een reportage over het slag mannekes dat bij wielerkoersen steeds probeert achter de geïnterviewde winnaar in beeld te komen. "Beeldhoertjes ... Wie zijn ze? Waarom doen ze het?" ... zou Jambers er van gemaakt hebben.
In Amerika is er nu een veel straffer geval opgedoken: een man die er zich met succes in gespecialiseerd heeft om zijn uitspraken als "man on the street" in nieuwsartikels te krijgen. Greg Packer heeft immers een neus voor nieuwswaardige events (Wall Street journal noemt hem een "serial event attendee") en weet zich al altijd zo te wringen dat hij bij de reporters in de buurt komt en zijn quote de volgende dag in de krant komt te staan. Een hobby als een ander?? Ik vind het verhaal, en vooral de karakterschets gewoon grappig ...

WSJ-artikel "Long Island Man Sows His Platitudes Widely":
http://online.wsj.com/article_email/0,,SB105569204828218700,00.html


14:55 Gepost door Luna | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |