20-06-03

Blogistan: gifs are free

20 jaar nadat Unisys een patent op hun gif-compressie-methode neerlegden, is dit patent in de U.S. verlopen.
Voor de modale websitebouwer verandert er niet veel (er was geen gif-tax op eindproducten), maar voor softwaremakers wel. Misschien staat er nu wel een explosie van freeware gif-animatie-software e.d. aan te komen, omdat softwaremakers niet langer rechten moeten betalen aan Unisys om op in hun software te kunnen saven naar het GIF-formaat.
Wie al wat langer op internet surft herinnert zich nog misschien de beweging "burn all gifs", en de poging tot omzeiling van het gif-formaat via PNG-files (komt nog steeds niet erg van de grond, alhoewel zowat alle platformen en browsers in hun nieuwe versies dit formaat ondersteunen).
Bij Kuro5hin staat een leerrijke terugblik ...
http://www.kuro5hin.org/story/2003/6/19/35919/4079
't past inderdaad even terug te kijken: want waar zouden de dansende hamsters geweest zijn als de gif-animatie niet was uitgevonden?
De "Burn all gifs"-beweging blijft ondertussen onverdroten actie voeren: "The LZW patent expires today in the United States. However, patents on LZW are still in force in other countries. Please continue to refrain from using GIFs. More importantly, do not allow your communications to be censored by the whims of patent holders".
http://burnallgifs.org/

15:12 Gepost door Luna | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.