19-06-03

Blogistan: Recht van Antwoord

Nogal wat discussie deze week over een voorstel van de Raad van Europa om het "recht van antwoord" uit te breiden naar de online omgeving. Alle online media (van krant tot blog) zouden verplicht zijn om antwoorden van organisaties of individuen die ze hebben aangevallen te publiceren.
 
Eerst een paar nuttige links:

En dan nog wat opinie:
Los van het feit dat het hier een vrij theoretisch debat betreft (de Raad van Europa is een orgaan dat enkel aanbevelingen doet, het staat lidstaten vrij dit al dan niet in hun wetgeving op te nemen), ben ik het wel eens met het principe dat online informatie niet anders dan papier of beeld moet behandeld worden. Online media (gaande van kranten tot blogosfeer) hebben ondertussen toch een dermate grote impact, dat ook zij reputaties kunnen maken of kraken. Logisch dan ook dat er ook online iets als een "recht van antwoord" zou bestaan.
Ik vind eigenlijk niet dat "recht van antwoord" ingaat tegen het principe van de "vrijheid van meningsuiting", zoals in het artikel "Why Europe still doesn't get the Internet" wordt gesteld. Het is er volgens mij eerder een aanvulling op. Want mijn "vrijheid van mening" stopt toch daar waar ik inga tegen de "recht op waarheid" van een ander. En een "recht van antwoord" is toch iets helemaal anders als "censuur"...
Het wordt wel een stuk belachelijker als ze bij de Raad van Europa proberen de lengte, plaats en manier van publiceren te reguleren. Ten dode opgeschreven, die pogingen. Ik denk dat er maar één manier is: recht van antwoord op het internet bestaat volgens mij in het gedwongen publiceren van een hyperlink bij de gewraakte informatie. Niet meer, niet minder.

11:11 Gepost door Luna | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Recht van antwoord... Volgens mij moet het zelfs zo ver niet gaan. Recht van antwoord op het internet betekent: daar is www.skynetblogs.be, maak u zelf een blog aan en verkoop daar 'uw waarheid'.
Het 'recht op waarheid' heb ik trouwens nog nooit van gehoord... Wat de waarheid is, is zo verschillend afhankelijk van wie je het vraagt dat je er volgens mij geen wetten over kan maken. Tja, je kan het wel proberen natuurlijk, zoals in Duitsland 1939, of Rusland 1917, of Europa 2003...

Gepost door: Maarten | 19-06-03

De commentaren zijn gesloten.